Šunka

Šunka je masný výrobek vyrobený z vepřového, drůbežího nebo hovězího masa, upraveného dušením, sušením nebo uzením.
Šunka zaujímá dominantní postavení mezi masnými výrobky. Její použití je velmi široké a nezávislé na typu kuchyně. Užívá se k přípravě studených i teplých jídel po celém světě. Díky svému složení a způsobu výroby je šunka poměrně trvanlivá a dá se konzumovat velmi dlouho. Vyrábí se z celé končetiny (např. vepřová zadní kýta) nebo z celých svalů. Pro výrobu šunky se vybírají části, které obsahují málo vody, vyšší množství tuku a jemné vlákno.

Výroba šunky

Říká se, že k výrobě šunky potřebujeme jen kvalitní maso, trochu vody a cukru. Je to ale malinko složitější.

Jak dělíme šunky?

Šunky můžeme dělit nejen podle jakostních tříd, ale i z technologického hlediska.

Třídy jakosti šunek

Jak je to s třídami jakosti šunek? Podívejte se na naše video a zjistěte, jak si mezi šunkami vybírat.

Jak dlouho vydrží šunka čerstvá?

Podívejte se, jak vám poradí odborník. 

Jaké jsou jakosti šunek?

Jak se dělí šunky podle jakosti? A co je v nich obsaženo? Dozvíte se v našem videu.

Jak si vybrat šunku?

Jak si vybrat tu nejkvalitnější dušenou šunku bez zdlouhavého čtení složení? 

Jaký je rozdíl mezi dušenou a sušenou šunkou?

Názvem i výchozí surovinou se mohou shodovat, ale rozdíl je mezi nimi velký.

Jak si vyrobit šunku doma?

Na výrobě domácí šunky není nic neobvyklého. Na co bychom ale rozhodně neměli zapomenout?

Jaký je rozdíl mezi šunkou a šunkovým salámem?

Od standardní šunky není k šunkovému salámu vůbec daleko. Proč? 

Jaký je obsah bílkovin v šunkách?

Nemusíte si číst etiketu, abyste zjistili, kolik procent svalové bílkoviny daná šunka obsahuje.

Přídavné látky obsažené v šunce

Jaké látky se přidávají do šunky, a které jsou naopak zakázané? Podívejte se na naše video a zjistěte víc.

České cechovní normy - výroba šunky

Za jakých podmínek dostane šunka Českou cechovní normu?

Zpět