Složení masných výrobků

Jak je to se složením masných výrobků? Základem je samozřejmě maso. Kromě něj obsahují i další složky, mezi které patří voda, solicí směs, koření, některé další potraviny a přídatné látky, jež mají důležité technologické vlastnosti. Správně, jedná se o nechvalně proslulá a řadou mýtů opředená „éčka“. Pojďme si k nim něco říct.

Jak je to se složením masných výrobků?

Základem je samozřejmě maso. Kromě něj obsahují i další složky, mezi které patří voda...

Všeobecně o aditivech

Jak je to se složením masných výrobků? Základem je samozřejmě maso. Kromě něj obsahují i další složky...

Antioxidanty

Mezi další přídatné látky v masných výrobcích patří antioxidanty. Jejich přítomnost v potravinách lze hodnotit spíše kladně...

Obsahuje maso antibiotika a hormony?

Možná jste se někdy zabývali otázkou, zda v nakupovaném masu mohou zůstat...

Praganda

Název známé dusitanové solicí směsi nepřipomíná matičku Prahu náhodou. Jaký je její příběh?

Dusitany

Růžová barva většiny masných výrobků je dána přítomností dusitanu sodného ve směsi s chloridem sodným. 

Fosfáty

Fosforečnany napomáhají vytváření struktury masných výrobků. Kromě toho v masném díle umožňují rozptýlit a stabilizovat tuky.

Glutamany

Glutamany jsou typické pro japonskou kuchyni a vytváří tzv. pátou chuť umami. Podívejte se na video a zjistěte o nich více.

Barviva

V některých masných výrobcích se používají také přírodní barviva. Ta slouží především ke zvýraznění barvy masného díla...

Zpět